חוזרים לשגרה בריאה

לוח השנה זימן לנו השנה שבתות וימים טובים בהפרש של ערב חג, הרבה ימים של מנה ראשונה שניה וקינוח...הבעיה שבמקום לתקן מיד את נזקי החג אנו נוטים להמשיך את החגיגה כי התרגלנו לכמויות אוכל אחרות ולקינוחים מפתים אחרי כל ארוחה. רצוי לעצור ולטפל בעצמנו ובגופנו מתוך כבוד, זה הזמן לצעוד קדימה בכיוון הנכון.בימים אלה של אחרי החגים מוכרחים לחזור לשגרה ולאכילה מתוקנת. כדאי לחזור להליכות במזג האויר הנעים בתקופה זו של השנה. במאמר שלפניכם עצות מועילות ולאו דווקא רשימות מכולת של קלוריות ותפריטים.
הדרכה לאכילה בריאה מתמקדת בארבע נושאים עיקריים
סגנון אכילה - סדר ותכנון
איכות טובה של המזון
כמויות נכונות
אכילה סבירה גם בימים המוּעדים להגזמה כמו שבתות, ימים טובים ואירועים משפחתיים.
אכילה מסודרת של אוכל בריא (ברובו) ובמידה הנכונה מלמדים את הגוף לאכול ולדרוש אוכל לפי צורך אמיתי, וכן את מנגנון הויסות בבלוטת יותרת המח של רעב/שובע לחזור למתכונתו המקורית. היינו שלא אוכלים לפי מה שהעיניים רואות או לפי מצב הרוח אלא לפי הצורך של הגוף. ומה הצורך האמיתי של הגוף? כמות של אגרוף (לא כולל מרק וירקות). אם נתמיד לאורך זמן, הקיבה תצטמק וגם ה"חומרה"- מנגנון הוויסות שלנו במח יתרגל לבקש אוכל לפי הצורך האמיתי - הרעב, ופחות לפי הצורך הרגשי – התיאבון.
שינוי הרגלים כידוע לוקח זמן. יש אומרים 21 יום ויש אומרים 40 יום. בדומה לגמילה מעישון או מכל התמכרות אחרת. יש שיטה שבה קודם מפחיתים את כמות הסיגריות באופן משמעותי ורק אחר כך מונעים לגמרי. ההפחתה מורידה את כמות הניקוטין בגוף ובמשך הזמן את כמות הניקוטין שהגוף זקוק ודורש לקבל. בתהליך הדרגתי אחרי שמורידים את הכמות יהיה אפשר גם להימנע לגמרי ולחדול לעשן.
ולעניינינו אם נעשה סדר ונאכל 3 ארוחות עיקריות וכן 2-3 ארוחות ביניים קטנות (פרי, יוגורט, 10 שקדים) שרובן מורכב מאוכל בריא ובכמות סבירה (כאמור כגודל אגרוף) נרגיל את הקיבה לכמות נכונה של מזון ואת המנגנון האנדוקרינולוגי והורמונאלי (בלוטת יותרת המח, בלוטת התריס...) לפרופורציה טבעית של אכילה.
זיהוי טריגרים לאכילה מיותרת במקביל נעקוב ונתבונן מהם הזמנים ומהם הטריגרים שלנו לדחף של אכילה מיותרת. האם אנחנו אוכלים מתוך שעמום, לחץ, או אולי בל תשחית וכד'. כשנהיה פחות מכורים לאוכל יהיה לנו קל יותר להתמודד אובייקטיבית עם המוקשים שנזהה. וכך בד בבד גם רגשית וגם פיזית נדרוש פחות אוכל ונלמד למצוא תחליפים למצוקות היומיומיות. התמורה לכל המאמץ משתלמת ביותר ירידה במשקל והרגשת סיפוק וכבוד עצמי של אדם המזהה את הצרכים המיוחדים של עצמו ונענה להם, בדומה לסיפוק שיש לנו כשאנו מכבדים ומצליחים להיענות לצרכים של מישהו יקר לנו, וכידוע אנו תמיד אחרונים בתור. אז הנה למען המטרה רצוי וכדאי לשים לב גם לעצמינו ורק נרוויח אנרגיות אדירות שמושקעת כעת באכילה, בהרגלים לא טובים ובנקיפות מצפון.
ולסיום טיפ לדרך בדרך כלל רצוי לאכול 80% בריא (לפי פירמידת המזון הבריא) ו- 20% מהקצה של הפירמידה בעיקר בשבתות, בימים טובים ובשמחות משפחתיות. נכון אפשר לפעמים להתיר את הרסן אבל צריך להיזהר לא להיסחף, ודוגמאות יש למכביר - אם הגזמנו בפורים אולי כבר נמשיך בערב פסח ובפסח או אם כבר אכלנו שניצל מטוגן אפשר גם גלידת קצפת למנה אחרונה וכו'.
ואני מציעה – אם אכלנו שניצל אז כדאי לקנח בסלט פירות או בגלידת סורבה (גלידה על בסיס פרי ללא שומן),
כלומר אחרי שנהנינו בזעיר אנפין, מוטב לעצור את הסחף ולחזור למסלול השפיות.
עם קצת מחשבה וטיפה השקעה אפשר גם בשבת לא להגזים. וכידוע "עבירה גוררת עבירה" ו"מצווה גוררת מצווה" ולכן ככל שניסחף פחות בשבת יהיה קל יותר לחזור לאכילה מתוקנת ולמנגנון אכילה טבעי ובריא בימי החול.
אם הגישה מדברת אליך נשמח לשמור על קשר, שאלות יתקבלו בברכה במייל.
את מוזמנת להצטרף לקבוצות שלנו לקבלת עידוד ותמיכה בחוגים שלנו לתזונה נכונה והרזיה ברחבי הארץ.
ייעוץ פרטי וטלפוני ד"ר רינה 052-6743838 | 054-8434984 | dr.rina10@gmail.com