נבטים - פצצה של בריאות

בילדותנו שמחנו כשהמורה לטבע ביקשה לנסות להנביט זרעי שעועית על מצע של צמר גפן רטוב. עקבנו בהתרגשות אחרי תהליך הנביטה ושמחנו להביא לכיתה את פאר עמלנו - קטניות שהצמיחו שורשים קטנטנים רעננים וירקרקים. אלא שאז ממש לא ידענו וגם לא סיפרו לנו על התועלת הבריאותית הגדולה של הנבטים. כשבגרנו החלו להופיע על מדפי הסופרמרקט נבטי שעועית, מאוחר יותר הופיעו גם נבטי אלפפה דקים וסבוכים ובשנים האחרונות אפשר למצוא בשוק מבחר עשיר וצבעוני של נבטים, לכל נבט טעם, הרכב תזונתי וסגולות ריפוי המיוחדים לו.
מהם הנבטים
נבטים הם זרעים שהוציאו שורש, גבעול או עלים. בזרע קיימים חומרי הזנה ונבט. בתנאים מסוימים של לחות ואוויר מתאפשר תהליך של הנבטה. תהליך זה, מכניס לפעולה אנזימים המפרקים בתוך הזרע את חומרי המזון הדרושים לנבט.
מה סוד הבריאות של הנבטים?
הנבטים עשירים במינרלים, וויטמינים, וחומצות אמינו חיוניות הזמינות במזונות מן החי והגוף אינו מסוגל לייצר אותן בעצמו, וכמובן כמות מכובדת ביותר של סיבים המסייעים לתהליך העיכול וגורמים לתחושת שובע.
השלב בו הנבטים מכילים את הערך התזונתי הגבוה והמשובח ביותר הוא כשהשורש מציץ ומסתיים תהליך הנביטה בשלב זה הרכיבים התזונתיים שנמצאים בזרע כבר מפורקים ולכן קלים מאוד לעיכול. במהלך ההנבטה כמות הוויטמינים שבזרע או בגרעין מכפילה את עצמה במאות אחוזים !, ונוספים להם עוד ויטמינים, כמו ויטמין C שלא היו בזרע במצב היבש. הנבטה מעוררת בצמח ייצור אנזימים.
למה חשוב לצרוך אנזימים האנזימים חיוניים לתאים ובעזרתם מתקיים תהליך חילוף החומרים. פעילות תקינה של אנזימים משפרת את תפקודם של תהליכים שונים בגוף: תהליכי נשימת התאים, מניעת חמצון, עזרה לפעילות שריר הלב, עזרה בעיכול המזון, מניעת תהליכי הזדקנות, ומזעור נזקים של השפעות קרינה.
אנזימים המגיעים ממזון חי פועלים גם כחומרים אנטי דלקתיים ומסייעים להלחם במחלת הסרטן. פעילות לא תקינה או מחסור של האנזימים, תפגע קשות ביכולת הגוף להתמודד מול מחלות, ולתפקוד לקוי של מערכות רבות בגוף.
למה דווקא בחורף? הויטמינים הזמינים בנבטים מועילים לבריאות ומערכת החיסון במשך כל ימות השנה ובמיוחד בחודשי החורף, בחורף אוכלים פחות ירקות ופירות, לכן מומלץ כתחליף לאכול נבטים שהם מקור מצוין לויטמינים ומינרלים המחזקים את המערכת החיסונית.
כיצד מנביטים?
הדרכה להנבטת אספסת ושעועית מאש (בהמשך טבלה עם הרכב, וסגולות ריפוי )
רצוי לנסות להנביט זרעים אחרים רק אחרי נסיון עם המאש והאספסת.
להשרות את הזרעים במים אספסת - 4 שעות , שעועית מאש - 8 שעות.
מי ההשריה של האספסת מלאים מינרלים וטוב להשתמש בהם - למרק או להשקיית צמחים (מֵי ההשריה של המאש ושל קטניות בכלל גורמים לגזים).
לסנן היטב.
להשאיר מכוסה במקום חשוך- רצוי להניח את הנבטים כך שיהיה די מקום לצמיחת הנבט ועדיף על השיש מכוסה במגבת (שלא נשכח).
אחרי שרב הזרעים הוציא שורש להניח במקום מואר (לא בשמש חזקה) עד שכל הזרעים נובטים.
במשל כל התהליך כל 12 שעות לשטוף במים - עדיף עם מים של פילטר ולסנן.
אחרי 5 ימים לשמור במקרר - אפשר לאחסן במקרר בערך שבוע.
יש בשווקים מכשיר מיוחד להנבטה אבל קל מאד להנביט בבית בצנצנת זכוכית או פלסטיק גדולה, לכסות בגרב ניילון (ברך) חדשה. הגרב מאפשרת סינון מי השטיפה בקלות בלי לאבד את הזרעים.
באותו עיקרון אפשר להנביט בנפה – להניח את הזרעים אחרי ההשריה על נפה – כדאי להעמיד את הנפה מעל צלחת להגרת הנוזלים.
כאמור הנבטים עשירים בחלבון, ויטמינים, מינרלים ואנזימים לעיכול. בקיצור כל אבות המזון בצורה אכילה, בריא טעים וזול.
נבטי האספסת טעימים בסלט חי, יש שאוכלים גם את נבטי המאש ללא בישול אבל אפשר להוסיף אותם גם למרק או לתבשיל ברגע אחרון של הבישול – בבישול ממושך ערכם התזונתי נהרס.
וויטמינים, וויטמינים וסגולות ריפוי
נבטיאלפלפא(אספסת)
עשירים מאד בסידן ובזרחן מכילים גם ברזל, מנגן, אבץ, מגנזיום ואשלגן. מכילים ויטמיניםA, B2, B3, C, D, K, כלורופיל, חלבון איכותי (8 חומצות אמינו הכרחיות) וסיבים תזונתיים.
טובים במיוחד לסובלים מבעיות של עצמות, כמו שברים, נקעים, אוסטיאופורוזיס וכן לבעיות קרישת הדם.
מועילים לנשים מיניקות להגברת תנובת החלב.
מכילים ויטמינים אנטי סרטניים.
מאזנים רמות כולסטרול.
נבטוטישעועית מונג (מאש) ואזוקי
מכילים חלבון איכותי ומאוזן (19 חומצות אמינו), מונעי חמצון, אנזימים פעילים, כולין, ויטמינים A 1, B2, B3, B12, C, E, סידן, ברזל, אשלגן, זרחן ומגנזיום המסייעים לתחזוק ובנייה של הרקמות וכן פלבונואידים המגנים מפני סרטן.