שמירת משקל בחג

שבועות בפתח וכידוע לקראת השבתות והימים הטובים עלינו להתכונן היטב הן מבחינה רוחנית והן מבחינה גשמית. ואם בתזונה עסקינן הרי שחג שבועות כמו כל חג אחר מזמן לנו שפע קלוריות של "מצווה" - עוגות גבינה, פשטידות, מאפים וגבינות עתירות שומן, פחות אוכל בריא, פחות פעילות פיזית ויותר זמן של נינוחות ופינוק. למתמידים הערים כל הלילה בתיקון ליל שבועות גם הלילה מציע קלוריות למכביר – בכל בית כנסת תוכלו למצוא פינת קפה לטובת הלומדים וכמובן עוגות, עוגיות ופיצוחים, מציאות המציבה לנו אתגר של ממש מול אכילת יתר. לפניכם כמה עצות ואסטרטגיות מועילות.
הידוק חגורה לפני החג...
ראשית בימים שלפני החג כדאי להדק חגורה - לצמצם בקלוריות ולהוסיף פעילות ספורטיבית והתעמלות, אין ברירה! הארוחות החגיגיות ומאכלי החג המיוחדים גם כשרובם מורכב מאוכל נכון ובריא מעמיסים על המאזן הקלורי. לכן כדאי לצמצם לפני כדי שנוכל לצאת מהחג ללא עודפים.
תכנון תפריט נכון
כשמתכננים את תפריט החג כדאי להכין אוכל בריא ואלטרנטיבות דלות בקלוריות ועשירות בתאית להרגשת שובע - הרבה סלטים, דגים ופירות. לא להעמיס את המקרר במאכלים עתירי שומן וקלוריות. אנשים ממעטים לקנות פירות יקרים ומציעים לקינוח עוגות משובחות שאם תחשבו את עלותן יתברר שמחירן גבוה מהפירות של תחילת העונה שכבר מציפים את השווקים...
תחליפים בריאים
לזכור לשתות הרבה, העונה החמה בפתח ולשתיה יש גם תפקיד בסתימת התיאבון. להגיש בארוחות החג משקאות כמו סודה או לימונדה צוננת – מים עם מיץ לימון, המתקה וקרח. להכין במקפיא גלידות סורבה על בסיס פרי וקרח, קרטיבים מתרכיז טבעי או להקפיא בננות (בעזרת ניירות מפרידים). וכשהילדים מנדנדים למשהו טעים אפשר להציע להם תחליף מתוק ואיכותי ללא נקיפות מצפון.
צריך לתכנן גם את ערב החג
4 מצבים גורמים לנו קושי בהתמודדות עם אכילת יתר - עייפות, כאב ברוגז(כעס) רעב(עכב"ר)
לכן רצוי לאכול מסודר במשך היום ובתקופה זו כשהיום ארוך כדאי לאכול משהוא קל גם בשעות אחר הצהריים כדי לא להגיע מורעבים לארוחת ערב חג. מומלץ לישון בצהרים למנע עייפות יתר שגורמת לאכילה לא מבוקרת. ולחלק את העבודה שלא ניכנס לחג מותשים, כועסים וכואבים (ראש, גב, רגלים).
בחג עצמו לוותר לפעמים
בזמן הסעודה ננסה לוותר על אחת המנות או לקצץ במקצת מכל מנה - השפע והקלוריות אינן בגדר מצווה! לוקח לגוף 20 דקות לעכל את המזון ולתרגם למח את הרגשת השובע. לעצור מדי פעם ולשאול האם אני עדין רעב/ה? בל תשחית?! – בגופא עדיף...
לברך בכוונה, לאכול לאט, לשים לב, ללעוס היטב,
להרגיש טעם וריח, ליהנות מהמזון - מהצבע ומהמרקם ולהודות על השפע.
בעולם מהיר אין זמן לטעום ולהרגיש. החג הוא זמן אידיאלי לתרגל אכילה נכונה ואיטית. עבדתם קשה – תיהנו... בדרך זו אוכלים פחות ונהנים יותר.
וגם קצת פעילות...
בתקופה זו כשמזג האוויר טוב והיום ארוך, כדאי לצאת להליכה עם אחד מבני המשפחה - ולהרוויח פעילות גופנית, זמן איכות משפחתי וכמובן פסק זמן מהמטבח.
"אמר רב: אפילו דבר מועט, ולכבוד שבת עשאו, הרי זה עונג." הרמב"ם: "יאכל כדי רביע משבעתו ולא אמר בשבת יאכל יותר..."