הקנדידה - הפטריה המסתורית, אבחון וטיפול

לפעמים מטופל סובל מסימפטומים רבים, מציקים ומופשטים, כמו: חוסר הצלחה לרדת במשקל, גרודים חזקים, כאבי פרקים ושרירים, מצבי רוח משתנים, עצירות ועייפות. לעיתים גם שריפה בלשון וכאבי ראש. כל הבדיקות והריצות לרופאים קונבנציונלים בקופ"ח ומרפאים טבעיים מעלים חרס. המטופל מאד סובל ומרגיש לאות ותסכול מחוסר אבחנה ברורה.
במקרה כזה ניתן לשער שהבעיה נעוצה מהתפשטות יתר של פטרייה חד–תאית בשם קנדידה -אלביקנס שנמצאת באופן טבעי לצד הפלורה (חיידקים ופטריות) החיובית במעיים, שתפקידם לפרק את המזון ולסייע בעיכול וספיגת החומרים החיוניים.
בתנאים מסוימים הקנדידה מתרבה יתר על המידה - כשיש עובש ורטיבות בבית, או בגלל אכילת יתר של מזונות שמכילים סוכר, פחמימות בעיקר הריקות (גם מלאות במקרים מסוימים), שמרים ופטריות, ונטילת אנטיביוטיקה שכידוע הורסת, לא רק את החיידקים הפולשים המיועדים לחיסול, אלא גם את החיידקים הטובים שאמורים לאזן (לעומת תכשירים טבעיים שעובדים על עיקרון של חיזוק מערכת החיסון). קנדידה יכולה להיגרם גם מצפיפות של הריונות ולקיחת תרופות ממשפחת הסטרואידים.
קנדידה יכולה להופיע בפה, כגון אצל תינוק יונק, וגם אצל האם, בתפרחת חיתולים ובכל קיפולי הגוף, וגם כפטרייה ברגלים ובידיים. במעיים -הקנדידה משפיעה על העיכול והוצאת הפסולת, גורמת כאבים, גזים, עצירות או שלשול וכל מה שביניהם. ובעיקר גורמת לחולשה כללית היות והגוף נלחם בקנדידה המתפשטת ומפסיד אנרגיה מהמזון שאובד ע"י הפטרייה. תהליך זה גורם לרעב תמידי וכמיהה בלתי נשלטת לסוכרים ופחמימות ריקות.
זמן רב קשה היה לאבחן את הקנדידה באופן מוחלט, ולכן היה קשה לשכנע מטופלים להתאמץ ולהוציא מהתפריט רשימת מזונות ארוכה שמעודדת את התפתחות הקנדידה. אך לאחרונה פיתחו בדיקת דם אמינה, פשוטה וזולה לאבחון מוחלט של קנדידה, התשובה ניתנת במקום תוך דקות ספורות. עדין אי אפשר לבצע את הבדיקה בקופות החולים, אלא רק אצל מרפאים מסוימים.
כאשר התוצאה ברורה, יש טעם לאמץ תפריט בהדרכת תזונאית מוסמכת, התוצאות יעילות ועוזרות בזמן קצר לצאת מהעייפות ולחזור מלאי מרץ לשגרה ברוכה.