top of page

מאכלי חלב  - טוב או רע

החלב הוא אחד המזונות היותר שנויים במחלוקת, מצד אחד מועצת החלב והמחלבות

השונות מעודדות את צריכת החלב בזכות הסידן המצוי בו. הסידן חיוני לבניה ותחזוקה של עצמות חזקות ושיניים בריאות.

ומצד שני נשמעים קולות אחרים הטוענים להוציא את החלב ומוצריו מהתפריט היומי היות שהם מעודדים אלרגיות וליחה בגוף, קשים לעיכול, מתועשים מדי ועשירים בהורמונים ואנטיביוטיקה ותוספים מזיקים אחרים- מי צודק?

 

כדאי לאמץ גישה בריאה ומאוזנת

לארוחת ה-10 בהחלט אפשר לתת מדי פעם סנדויץ' עם ממרח חלבי וניתן גם להציע מעדן חלבי במקום עוגה, יוגורט בארוחת ביניים, אפשר מדי פעם גם לאפות פיצה ביתית לכבוד ראש חודש וכד'.

 

מי שמרגיש שהחלב מזיק לו לדוגמא - מגביר את הליחה במיוחד בחורף שימעט בצריכת חלב.

 

רגישות ללקטוז

יש לציין שיש אנשים שחסר להם האנזים לקטייז שתפקידו לפרק את סוכר החלב(לקטוז) וסובלים מכאבי בטן אחרי אכילת מוצרי חלב, לאלה מומלץ להימנע לגמרי מחלב ומוצריו. כמו-כן מומלץ לא לתת מוצרי חלב לתינוקות שאז הם יכולים לפתח נוגדנים ואלרגיה, היות והמולקולות של החלב גדולות מדי בשביל מערכת עיכול צעירה.

 

חלב עיזים – יותר בריא ?

ישנה הסכמה גורפת על כך שחלב עיזים בריא יותר מחלב פרה ומתאים יותר לעיכול בגוף האדם. הסיבה לכך שהעז דומה לנו במימדיה ובהתאמה גם גודל המולקולות של חלב עיזים דומה לגודל המולקולות של חלב אם. העז גדלה בתנאים טבעיים יותר בהשוואה לפרות שגדלות בתנאים מתועשים עם תוספי אנטיביוטיקה והורמונים, החלב בדרכו אל המדפים עובר תהליכי פסטור והומוגניה (פיזור השומנים) מה שמשפר את המרקם אך מדרדר מאד את איכותו המקורית.

 

כדאי לדעת...

מחקרים מוכיחים שאכילה מוגזמת של קולה, קפה, סוכר וקמח לבן ואפילו מאכלי חלב גורמת לבריחת סידן מהגוף שכן החלב המתעכל בגופנו בטמפ' של 37 מעלות צלסיוס כשבסביבתו חיידקים, לחות ואנזימים - מחמיץ. החומצה מעלה את רמת החומציות של הדם. שינוי קל בחומציות הדם מסוכן עד סכנת מוות ולכן הגוף ממהר להוסיף חומר בסיסי למחזור הדם. החומר הוא לא אחר מאשר הסידן.

 

עוד ידוע שהשומן חיוני ביותר לספיגת הסידן אי לכך כל אותם מוצרי חלב דלי שומן פחות מ- 5% לא תורמים סידן כלל. בכדי שהסידן יגיע לעצמות צריך ויטמין K שאינו נמצא בחלב אלא בעיקר בירקות ירוקים.

מזהירים שצריכת חלב מוגזמת מעלה את הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס ובסרטנים נוספים. כמו כן צריכת חלב קבועה אצל ילדים עד גיל שלוש מעלה את הסיכון לחלות בסוכרת נעורים.

 

לסיכום כמו בכל מחלוקת כדאי לאמץ את הדרך האמצעית, זו שלא מזיקה ומצד שני לא מעוררת חסכים וחשק לדבר "האסור". בחברת השפע לא כדאי להימנע לגמרי ולגרם הרגשת החמצה מתמדת.

 

ותתחילו לחיות חיים של בריאות 

bottom of page