top of page

הסוכר והאינדקס הגליקמי

את המאמר המלא על הסוכר כתבה תמר כ"ץ
בוגרת הקורס להכשרה מקצועית של יד לבריאות

הסוכר מוסיף לעוגות, עוגיות ומנות אחרונות הרבה מעבר למתיקות, הסוכר מעניק פריכות למאפים, יוצר קרמל שמשתלב נפלא במנות אחרונות, מונע לחות במאפים ואף מהווה מעין חומר משמר בגלל יכולתו לספוח מים!

לרוע המזל, הסוכר גם נכנס ישירות לזרם הדם ומעלה את רמת הסוכר בדם. הלבלב מגיב מיד ומפריש כמויות גדולות של אינסולין - הורמון שתפקידו לשמור על רמה תקינה של הסוכר בדם.
כתוצאה מהפרשה מוגברת זו, חלק מהאינסולין נשאר 'מובטל' ומבקש מהגוף כמות נוספת של סוכר.זו המשיכה למתוק שאנו חשים בקצה הלשון לאחר טעימה של קוביית שוקולד לדוגמא, וזו הסיבה לכך שנסיים את החפיסה...  

אמנם צריכת הסוכר מעלה את רמת האנרגיה בגוף בצורה חדה ומרימה אותנו על הרגליים אך הבעיה היא שמיד אחר כך תורגש ירידה חדה באנרגיה שתגרור- חולשה, סחרחורת ועייפות. מכירים?...וכן אכילת מזונות עתירי מסוכר לאורך זמן מתישה את הלבלב ומעלה את הסיכוי לחלות בסוכרת.

כל הפחמימות הריקות והמורכבות  הופכות לסוכר, השאלה באיזה קצב 

האינדקס הגליקמי משמש לנו מדד למהירות הפירוק של הפחמימות – מה ההשפעה של מזון מסוים על רמת הסוכר בדם בשעתיים או בשלוש השעות הבאות שלאחר הארוחה. 

פחמימות בעלות תאית (קליפה) תתפרקנה לאט יותר. לדוגמא: אורז מלא, קינואה, קיטניות, בורגול, דוחן ועוד. יש מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך (עד 55) שגורמים לעליה מתונה והדרגתית של רמות הגלוקוזה בדם.

ככל שהדגן או הקמח מלא יותר בסובין ונבט, תהליך העיכול שלו יהיה איטי יותר ובטוח ויספק את תרומתו האנרגטית לטווח ארוך יותר ובצורה עקבית יותר. התוצאה – תחושת רוגע ושובע לאורך זמן.

לעומת זאת מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה  כמו דגנים ללא תאית, קמח לבן, אורז לבן, פתיתים ואפילו תפוח אדמה מעלים מהר והרבה את רמת הסוכר בדם ומעוררים את הלבלב להפריש אינסולין בכמויות גדולות כדי להוריד רמת סוכר גבוהה זו. אכילה מרובה של מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה מזמינה קרקע פורייה לעליה במשקל ולהיווצרות מחלות כגון סכרת, בעיות לב, כלי דם וסרטן.

טבלת ערכי אינדקס גליקמי
           

הנתונים הם ערכיים יחסיים בהשוואה להשפעה שיש לגולקוז נטו על רמת הסוכר בדם. לגלוקוז יש את הערך הגבוה ביותר.

ותתחילו לחיות חיים של בריאות 

bottom of page