כל מה שרציתם לדעת על השפעת
על תזונה מומלצת וטיפול בזמן מחלה
המפגש עם נגיף השפעת אינו נעים כלל, אולם מדובר במחלה חולפת. השפעת היא זיהום מנגיף התוקף את דרכי הנשימה העליונות. התסמינים של שפעת והצטננות דומים אך בעוד שתסמיני ההצטננות מופיעים רק בדרכי הנשימה תסמיני השפעת מופיעים בכל הגוף.
רובנו מחלימים מהצטננות כעבור מספר ימים אולם השיעול והעייפות המלווים את השפעת ייעלמו לעיתים רק אחרי מספר שבועות.
הידעתם?
ההצטננות והשפעת פועלות כאמצעי לסילוק רעלים מהגוף.
תסמינים
התסמינים הראשונים השכיחים ביותר הם:
צמרמורת - עליה בחום הגוף - כאבי ראש - כאבי שרירים - עייפות וחולשה - כאבי גרון - התעטשות ונזלת
לעיתים גם - שיעול - בחילות והקאות - בלוטות נפוחות באזור הצוואר
רב התסמינים חולפים לאחר 2-3 ימים.
נגיפי השפעת
קיימים 3 סוגים של נגיפי שפעת A, B ו- C. השכיחה ביותר היא שפעת מסוג A שמתפרצת בסוף הסתיו - תחילת החורף ובעיקר אצל ילדים. נגיפים אלו מדבקים מאוד ועוברים מאדם לאדם באמצעות שיעול והתעטשות. במהלך חורף מתרחשת בדרך כלל התפרצות אחת של שפעת בקהילות ומדי כמה שנים מגיעה המחלה למימדי מגיפה.
מה בין נגיף לחיידק
הווירוס, שלא כמו החיידק, הוא טפיל אשר זקוק לתאי הגוף כדי שיוכל להתרבות. תאי הגוף, עשירים מאוד במזון ובעלי מגנון התרבותשהווירוס זקוק להם. החיידק, לעומת הווירוס, מכיל את כלהפונקציות הדרושות לצורכי תזונה והתרבות.
כיום הטיפול התרופתי נגד חיידקים הוא האנטיביוטיקה. אין אנטיביוטיקה מועילה נגד נגיפים ולכן חשוב שלא ליטול אנטיביוטיקה לשפעת או כל מחלה נגיפית אחרת. אנטיביוטיקה קוטלת חיידקים אך גם חיידקים ידידותיים שמועילים לגוף לכן כדאי להימנע ככל האפשר ממתן אנטיביוטיקה, ובכלמקרה עליכם להישמע להוראות הרופא ולא לתת אנטיביוטיקה על דעת עצמכם.
מלבד מערכת חיסון חזקה, אין תרופה כנגד רוב מוחלט של הנגיפים. חשוב לזכור שמתן תרופה אנטיביוטית שלא כנגד זיהום חיידקי ספציפי עליו היא פועלת, גורמת דווקא להחלשת מערכת החיסון.
בין המחלות הנגרמות בגלל חיידקים ניתן למצוא דיזנטריה, דלקות בדרכי השתן, דלקות גרון (מרבית המקרים) דלקת קרום המוח (מרבית המקרים), דלקת ריאות (מרבית המקרים) ועוד.
שפעת מקסיקו
נגיפי השפעת עוברים מוטציות ללא הרף הם משנים את המבנה שלהם ולכן קשה לפתח חיסון נגדם. שפעת מקסיקו שהתפרצה השנה נגרמת מכמה תתי הזנים של הנגיף מסוג A וחלק מהנגיפים גורמי המחלה שבודדו עד כה סווגו כנגיפי שפעת מסוג C. הנגיף התגלה לראשונה בארצות הברית באפריל 2009, והדבקה מאסיבית בין בני אדם דווחה לראשונה במקסיקו סיטי. הנגיף הועבר מאדם לאדם כמו בכל מחלת שפעת באמצעות שיעול, עיטוש ומגע עם חולה. אף על פי כן כונתה המחלה תחילה באופן בלתי רשמי בשם "שפעת חזירים", בשל השערה כי מקור הנגיף מחולל המחלה בנגיפי שפעת החזירים. ביוני 2009 הכריז ארגון הבריאות העולמי באופן רשמי על המחלה כמגפה, ועד קיץ 2009 דווח על מאות אלפי מקרי הידבקות וודאים במחלה ועל מאות שמתו כתוצאה מסיבוכי המחלה. בישראל דווח עד אוגוסט 2009 על כ-4330 מקרי הידבקות ו-42 מקרי מוות, אך ההערכה כי עוד עשרות אלפי ישראלים נדבקו במחלה בצורה קלה.
גורמי הדבקות
הסיכוי לחלות בשפעת גבוה יותר כשמערכת החיסון חלשה בעקבות עבודה מאומצת, מתח נפשי, תזונה לקויה או מחלה כלשהי.
מניעה וטיפול
הרפואה הקונבנציונאלית לא נותנת מענה יעיל לשפעת והצטננות אך קיימים טיפולים טבעיים אחרים.
כדי למנוע הדבקות במחלות חורף צריך לשמור על מערכת חיסון חזקה ובריאה – להקפיד על תזונה נכונה, פעילות גופנית ומנוחה.